FAQ


FAQ – Najczęściej zadawane pytania.
Czy nasze cukry są wolne od GMO? Skąd pochodzą? Czy zawierają gluten? Poniżej znajdują się odpowiedzi na te oraz inne popularne pytania na temat naszych produktów.

1. Co decyduje o tym, jaki cukier jest najlepszy do konkretnego wypieku/ drinka/ potrawy?

O zastosowaniach poszczególnych cukrów decydują jego charakterystyczne cechy, takie jak wielkość kryształów, wilgotność, smak oraz zapach. Dla przykładu : Cukier z Melasami jest doskonały do wypieku czekoladowego tortu. Cukier ten jest niezwykle aromatyczny, zawiera mnóstwo melas, które barwią go na bardzo ciemny kolor.




2. Jaka jest różnica pomiędzy cukrem trzcinowym rafinowanym i nierafinowanym?

Cukier trzcinowy nierafinowany zawiera melasy z trzciny cukrowej, które dają temu cukrowi unikalne bogactwo i głębię smaku oraz naturalny kolor. Oprócz tego, jest on dużo bogatszy w minerały od cukru rafinowanego.
W celu utrzymania najwyższej jakości nasze nierafinowane cukry przechodzą przez minimalny proces przetwarzania.




3. Czy można zamienić cukier buraczany na nierafinowane cukry trzcinowe Billington’s?

Tak, zalecamy zamieniać biały cukier buraczany cukrami trzcinowymi.
Dla przykładu:
Cukier złocisty granulowany jest alternatywą dla białego cukru rafinowanego do słodzenia herbaty, kawy lub jako posypka na płatki śniadaniowe.
Cukier Demerara to wspaniały składnik domowych wypieków, posiada piękny złoty kolor i subtelny karmelowy smak.
Jasny Muscovado, Ciemny Muscovado i Cukier z melasami są to jedne z najlepszych na świecie miękkich cukrów do pieczenia. Oferują wyjątkowo bogaty smak zarówno w potrawach słodkich jak i pikantnych.




4. Czy cukry Billington’s zawierają gluten?

Nie, wszystkie nasze cukry są bezglutenowe. Mogą być wykorzystywane przez osoby na diecie bezglutenowej.




5. Czy cukry Billington’s są odpowiednie dla wegetarian i wegan?

Tak, nierafinowane cukry Billington’s są produktami pochodzenia roślinnego, a zatem mogą być wykorzystywane przez wegetarian i wegan.




6. Czy cukry Billington’s są wolne od GMO?

Tak, do produkcji naszych cukrów nie używamy genetycznie zmodyfikowanej trzciny cukrowej.




7. Skąd pochodzą cukry Billington’s?

Współpracujemy z plantatorami z Mauritiusa i Sugar Syndicate na Mauritiusie w zakresie miękkich cukrów do pieczenia (Muscovado Jasny, Muscovado Ciemny, Cukier z melasami). Nasze cukry Fairtrade są produkowane z trzciny cukrowej rosnącej w krajach takich jak Malawi czy Brazylia.




8. Czy cukier Billington’s ma datę ważności?

Cukier jest naturalnym środkiem konserwującym i zgodnie z polskim prawem nie określa się jego daty przydatności do spożycia. Jeśli jest przechowywany zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z dala od źródeł ciepła oraz w szczelnym pojemniku, może być przechowywany przez wiele lat. Zdecydowaliśmy, że nie będziemy umieszczać daty ważności na naszych cukrach, ponieważ taka sugestia może wprowadzać w błąd konsumenta.