Syropy klonowe
Historia syropu klonowego sięga korzeni
pierwotnych Indian, którzy jako pierwsi nauczyli się go pozyskiwać.
Również dzisiaj sok jest zbierany w tradycyjny sposób poprzez nacinanie
kory drzew. Jest on później poddawany termicznej obróbce tak aby otrzymaæ syrop
klonowy najwyższej jakości bez sztucznych konserwantów i dodatków chemicznych.
Z jednego nacięcia uzyskuje się 20-70 l soku, a aby otrzymać litr syropu potrzeba go 40-60 l.
W całej Kanadzie s± tysiące gospodarstw z niewielkimi lasami klonowymi, w
których produkuje się 300-500 l syropu rocznie. Jednak najwięcej tego specjału pochodzi
z prowincji Quebeck.
Syrop klonowy jest ceniony nie tylko za swój wspaniały smak i aromat, ale również za to,
że jest źródłem energii, witamin i minerałów potrzebnych organizmowi człowieka.
Sok klonowy jest zbierany wczesną wiosną. Różnice w jego kolorze
i smaku wynikają z wieku drzew oraz obecności w nich składników mineralnych i
organicznych. Uzyskany ostatecznie syrop klonowy może byæ zarówno bardzo jasny
i delikatny jak również posiadać ciemną barwę i mocniejszy smak. Produkt
podlega klasyfikacji ze względu na swoją barwę (przepuszczalność światła)
Nazwa |
Kolor |
Stopień |
Przepuszczalność światła |
Kanada No.1 b.przejrzysty |
b. jasny |
AA |
75% i więcej |
Kanada No.1 przejrzysty |
jasny |
A |
od 60,5% do 74,9% |
Kanada No.1 średni |
średni |
B |
od 44% do 60,4% |
Kanada No.2 bursztynowy |
bursztynowy |
C |
od 27% do 43,9% |
Kanada No.3 ciemny |
ciemny |
D |
poniżej 27% |
Cukry trzcinowe
Sprowadzany przez nas cukier trzcinowy powstaje
na dalekiej wyspie Mauritius. Trzcinę cukrową koszą specjalne kombajny, jednak ich jakość
jest znacznie niższa od ciętych ręcznie przez doświadczonych zbieraczy.
Dlatego zbiory trzciny cukrowej to wielkie wydażenie dla mieszkańców. Niektórzy biorą specjalnie
urlopy od swych codziennych zajęć, by móc dorobić przy koszeniu trzciny. Jest to niezwykle
wyczerpujące jednak bardzo zyskowne zajęcie.
Nierafinowany cukier trzcinowy różni się od popularnego u nas cukru białego nie tylko
smakiem i barwą ale również zawartością składników mineralnych. Prezentuje to poniższa tabelka.
Minerały mg/kg (ppm) |
Wapñ |
Fosfor |
Magnez |
Sód |
Potas |
Żelazo |
Wartości Energetyczne /100g |
KJ |
Kcal |
Węglowodany /100g |
Białko /100g |
Złocisty Granulowany Cukier Trzcinowy |
115 |
9 |
25 |
7 |
220 |
7 |
|
1693 |
398 |
99.6 |
ilości śladowe |
Złocisty Trzcinowy Cukier Puder |
180 |
50 |
70 |
18 |
330 |
10 |
|
1675 |
394 |
98,5 |
ilości śladowe |
Cukier Trzcinowy Demerara |
180 |
50 |
70 |
18 |
330 |
10 |
|
1683 |
396 |
99 |
ilości śladowe |
Cukier Trzcinowy Muscovado Jasny |
525 |
55 |
192 |
34 |
1720 |
10 |
|
1632 |
384 |
96 |
0,2 |
Trzcinowy Mucsovado Ciemny |
1660 |
275 |
960 |
185 |
6500 |
50 |
|
1573 |
370 |
92,5 |
0,4 |
Cukier Trzcinowy z Melasami |
2200 |
530 |
1160 |
1500 |
7800 |
85 |
|
1539 |
362 |
90,5 |
0,6 |
Cukier Demerara Organiczny/Ekologiczny |
230 |
18 |
50 |
14 |
440 |
14 |
|
1683 |
396 |
99 |
ilości śladowe |
Cukier Trzcinowy Kryształy |
590 |
10 |
90 |
40 |
440 |
50 |
|
1683 |
396 |
99 |
ilości śladowe |
Rafinowany Biały Cukier Buraczany |
0-5 |
0 |
0 |
3-11 |
18-40 |
0 |
|
1700 |
400 |
100 |
0 |
do góry
|