O firmie      O produktach      Oferta     Przepisy  
PHU HELIOS II
Irena Gawryszewska
ul. Bluszczowa 1 B
85-361 Bydgoszcz

tel.: 601 660 683


e-mail: helios.2@tlen.pl
   CUKRY
   SYROPY
   KLONOWE

   INNE

Syropy klonowe


  Historia syropu klonowego sięga korzeni pierwotnych Indian, którzy jako pierwsi nauczyli się go pozyskiwać. Również dzisiaj sok jest zbierany w tradycyjny sposób poprzez nacinanie kory drzew. Jest on później poddawany termicznej obróbce tak aby otrzymaæ syrop klonowy najwyższej jakości bez sztucznych konserwantów i dodatków chemicznych.
Z jednego nacięcia uzyskuje się 20-70 l soku, a aby otrzymać litr syropu potrzeba go 40-60 l.   W całej Kanadzie s± tysiące gospodarstw z niewielkimi lasami klonowymi, w których produkuje się 300-500 l syropu rocznie. Jednak najwięcej tego specjału pochodzi z prowincji Quebeck.
   Syrop klonowy jest ceniony nie tylko za swój wspaniały smak i aromat, ale również za to, że jest źródłem energii, witamin i minerałów potrzebnych organizmowi człowieka.
  Sok klonowy jest zbierany wczesną wiosną. Różnice w jego kolorze i smaku wynikają z wieku drzew oraz obecności w nich składników mineralnych i organicznych. Uzyskany ostatecznie syrop klonowy może byæ zarówno bardzo jasny i delikatny jak również posiadać ciemną barwę i mocniejszy smak. Produkt podlega klasyfikacji ze względu na swoją barwę (przepuszczalność światła)


Nazwa Kolor Stopień Przepuszczalność światła
Kanada No.1
b.przejrzysty
b. jasny AA 75% i więcej
Kanada No.1
przejrzysty
jasny A od 60,5% do 74,9%
Kanada No.1
średni
średni B od 44% do 60,4%
  Kanada No.2
bursztynowy
  bursztynowy C od 27% do 43,9%
Kanada No.3
ciemny
ciemny D poniżej 27%




Cukry trzcinowe


  Sprowadzany przez nas cukier trzcinowy powstaje na dalekiej wyspie Mauritius. Trzcinę cukrową koszą specjalne kombajny, jednak ich jakość jest znacznie niższa od ciętych ręcznie przez doświadczonych zbieraczy. Dlatego zbiory trzciny cukrowej to wielkie wydażenie dla mieszkańców. Niektórzy biorą specjalnie urlopy od swych codziennych zajęć, by móc dorobić przy koszeniu trzciny. Jest to niezwykle wyczerpujące jednak bardzo zyskowne zajęcie.

Nierafinowany cukier trzcinowy różni się od popularnego u nas cukru białego nie tylko smakiem i barwą ale również zawartością składników mineralnych. Prezentuje to poniższa tabelka.

Minerały
mg/kg
(ppm)
Wapñ Fosfor Magnez Sód Potas Żelazo Wartości
Energetyczne
   /100g
KJ Kcal Węglowodany
     /100g
Białko
  /100g
Złocisty
Granulowany
Cukier
Trzcinowy
115 9 25 7 220 7   1693 398 99.6 ilości
śladowe
Złocisty
Trzcinowy
Cukier
Puder
180 50 70 18 330 10   1675 394 98,5 ilości
śladowe
Cukier
Trzcinowy
Demerara
180 50 70 18 330 10   1683 396 99 ilości
śladowe
Cukier
Trzcinowy
Muscovado
Jasny
525 55 192 34 1720 10   1632 384 96 0,2
Trzcinowy
Mucsovado
Ciemny
1660 275 960 185 6500 50   1573 370 92,5 0,4
Cukier
Trzcinowy
z
Melasami
2200 530 1160 1500 7800 85   1539 362 90,5 0,6
Cukier
Demerara
Organiczny/Ekologiczny
230 18 50 14 440 14   1683 396 99 ilości
śladowe
Cukier
Trzcinowy
Kryształy
590 10 90 40 440 50   1683 396 99 ilości
śladowe
Rafinowany
Biały
Cukier
Buraczany
0-5 0 0 3-11 18-40 0   1700 400 100 0



do góry