O firmie      O produktach      Oferta     Przepisy  
PHU HELIOS II
Irena Gawryszewska
ul. Bluszczowa 1 B
85-361 Bydgoszcz

tel.: 601 660 683


e-mail: helios.2@tlen.pl
   CUKRY
   SYROPY
       KLONOWE

   INNE

1.Naleśniki kanadyjskie 
2.Kurczak w sosie jabłkowo-klonowym 
3.Żeberka w syropie klonowym 
4.Marchewki z klonowym karmelem 
5.Zalewa do grilla 
6.Sos do sałaty 
7.Łosoś pieczony w folii 
8.Skrzydełka kurczaka na dziko 
9.Szynka z rodzynkami 
10.Krem do tortu 



NALEŚNIKI KANADYJSKIE

15 dag mąki pszennej, 120 ml maślanki, 3 duże jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli; do smażenia 2,5-5 dag tłuszczu

Do miski wsypać przesianą mąkę proszek do pieczenia i sól, utworzyć na środku wgłębienie. Maślankę roztrzepać z 75 ml wody i stopniowo wlewać do miski, roztrzepując trzepaczką. Dodać rozbełtane jajka i mieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wlewać po 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego. Smażyć około 1 min., aż naleśnik nabierze złocistego koloru, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć niecałą minutę. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Naleśniki podawać obficie polane ulubionym syropem klonowym.




KURCZAK W SOSIE JABŁKOWO-KLONOWYM

50 dag piersi kurczaka, olej do smażenia SOS: 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka czerwonego wina, 2 łyżeczki musztardy miodowej, 2 łyżeczki bulionu w proszku, 2 czerwone jabłka (20 dag)

Mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć na oleju z obu stron. Przygotowanie sosu: na głębokiej patelni wymieszać syrop, wino, musztardę i bulion. Dodać jabłka pokrojone w plasterki i dusić na średnim ogniu 1 min. Do sosu włożyć ciepłe mięso i dusić dotąd, aż będzie miękkie. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.




ŻEBERKA W SYROPIE KLONOWYM

1,5 kg chudych żeberek wieprzowych sos 175 ml syropu klonowego, 1 łyżka sosu worcester, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 1 drobno posiekana cebula (7 dag), 1/2 szklanki ostrej musztardy, sól, świeżo zmielony pieprz

Umyte i osuszone żeberka ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 min. Przygotowanie sosu: wszystkie składniki wymieszać w garnku i gotować przez 5 min. Żeberka przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego, zalać sosem i piec 45 min bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, polewając sosem. Podawać z zieloną sałatą.




MARCHEWKI Z KLONOWYM KARMELEM

8 marchewek (60 dag), 3 łyżki masła, 1/4 szklanki syropu klonowego, 1/2 łyżeczki brązowego cukru

Obraną marchew pokroić w plasterki i ugotować na półtwardo. Na głębokiej patelni stopić masło, dodać syrop i cukier, włożyć marchew i dusić, dopóki sos się nie skarmelizuje. Podawać na kotletach schabowych usmażonych saute.




ZALEWA DO GRILLA

Po 1/2 szklanki syropu klonowego i sosu sojowego, po 1/4 szklanki wytrawnego sherry i gingeru (napój imbirowy) lub piwa imbirowego, 3/4 łyżeczki ostrej musztardy, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli

Składniki wymieszać. Do zalewy włożyć mięso przeznaczone do pieczenia na grillu. Marynować przez noc.




SOS DO SAŁATY

2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka startego chrzanu, 60 ml czerwonego octu winnego, 8 łyżek oliwy, 1 ząbek czosnku

Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przed podaniem sos schłodzić.




ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII

1 łosoś (1,5-2 kg), sól; do wysmarowania folii: margaryna nadzienie: po 1/3 szklanki posiekanego selera i cebuli, 1/2 szklanki drobno pokrojonych jabłek, 1 łyżka margaryny, 1 szklanka bułki tartej, 1 łyżka syropu klonowego, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, sól

Oczyszczoną rybę natrzeć solą z wierzchu i w środku, pozostawić na 1 godz., a następnie opłukać i osuszyć. Przygotowanie nadzienia: seler i cebulę smażyć na margarynie przez 3 min, dodać jabłko i smażyć jeszcze 2 min. Dodać bułkę tartą, syrop klonowy, bazylię, sól i wymieszać. Rybę wypełnić nadzieniem, zawinąć w natłuszczoną folię, włożyć do brytfanny i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C (nie przewracać na drugą stronę). Jabłko można zastąpić grzybami pokrojonymi w plasterki. Najpierw trzeba je podsmażyć, a następnie dodać cebulę i seler.




SKRZYDEŁKA KURCZAKA NA DZIKO

1 kg skrzydełek kurczaka marynata 175 ml syropu klonowego, 1/2 szklanki keczupu, 1/2 szklanki sosu chili, 1 łyżka sosu worcester, 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki kolendry świeżej albo suszonej, 1-2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku

Skrzydełka umyć i przekroić na dwie części. Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki wymieszać. Skrzydełka włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na około 4 godz. Wyjąć z marynaty, ułożyć na blasze i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C




SZYNKA Z RODZYNKAMI

3-4 kg surowej szynki wieprzowej, 25 dag rodzynek, 1/4 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka goździków albo 10 goździków wbitych w szynkę sos1 szklanka cukru, 1/4 szklanki soku z jabłek, 1 łyżka ostrej musztardy

Syrop wymieszać z 3 l wody. Włożyć szynkę i gotować 3-4 godz., aż będzie miękka. Przygotowanie sosu: sok jabłkowy wymieszać z cukrem i musztardą. Szynkę przełożyć do brytfanny i polać sosem. Następnie dodać opłukane goździki i rodzynki. Piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 150-180°C, polewając kilkakrotnie sosem od pieczenia. Szynkę można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.




KREM DO TORTU

2 szklanki syropu klonowego, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany 22-procentowej, 1 łyżka masła

W garnku wymieszać syrop i mąkę, dodać pozostałe składniki. Podgrzać do temperatury 150°C, stale mieszając, żeby masa się nie przypaliła, a następnie schłodzić. Gotowy biszkopt przełożyć kremem.




ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!

do góry